Езиковите нарушения нахлуват като „модна тенденция“ в детското развитие. За съжаление се появяват като „аксесоар“, развалящ иначе „перфектния тоалет“ на съвремието.

Поглеждайки встрани от тази на пръв поглед нелепа аналогия, сравняваща модата с нещо толкова сериозно като детското развитие, се изправяме пред реалността. Тя е пропита от безсилието на родители и специалисти да се справят с „пандемията“ от нарушения в детското развитие. Всички гледат с обвинение и скептицизъм към нахлуващите новости и често мислят, че заради новия технологичен напредък детското развитие страда. Възможно ли е да се синхронизира бързо развиващият се свят с нашето развитие и това на децата ни?

Какво се случва, когато детето не говори?

Детето става на две после на три години и още не говори. Може да казва само „да“, „не“, или някоя друга думичка. Родителите изчакват, макар че се тревожат от известно време. Намесват се странични хора, участващи или не в отглеждането, които питат: „Какво става, защо не говори?“ 

Родителите, силно разтревожени, тръгват да търсят консултация със специалисти – логопед, невролог, психолог, психиатър, ушен лекар и др. Откриват, че детето е със забавено езиково развитие/нарушение в експресивната реч. Започват да го водят на логопед, евентуално и на психолог или друг тип специалисти – хомеопат, масажи, лечебни упражнения, ерготерапия.  По препоръки на специалистите родителите полагат усилия и в къщи.  

Всички атакуват директно проблема и искат детето да проговори. А то иска ли да говори? Рано или късно, иска или не, детето проговаря. 

Ще може ли да общува с другите?

Наблюденията в практиката ми показват, че езиковото нарушение е стартирало много преди езикът да стане средство за комуникация.

Децата, с които се срещам, имат различни истории, обясняващи закъснялото проговаряне – посттравматичен стрес от операция, рискови/травматични ситуации в кърмаческа възраст, използване на телефони и таблети, физиологични заболявания, алергии, припадъци, общо изоставане в развитието, хиперактивност, генерализирано разстройство на развитието и т.н..

В процес на работа винаги откривам, че всички  имат нещо общо помежду си. Липсва здрава връзка/отношение между вътрешния свят и външния свят. 

Общуването е обмяна на информация и енергия. 

Първото средство на общуване, когато езикът още не е развит, е емоцията. Ако на емоцията на бебето не се реагира по внимателен и смислен начин, тя бива блокирана и каналът за комуникация се затваря. 

Например: Бебето  плаче, иска си млякото, пюрето, прегръдката на мама. Има нужда/потребност от храна, сън, любов. Не може да чака дълго. Реакциите на родителите в такива ситуации са различни:

 • Ангажирани и забързани, отхвърлят детските нужди, стискат зъби и сякаш не чуват;
 • Други се ядосват на детето за липсата му на търпение и започват да го полюшват нервно и да го потупват по дупето, за да млъкне; 
 • Трети бързо откриват ползите от съвременните технологии и благодарни, че ги има, подават телефона в напрегнатия момент, 
 • Има и родители, които разбират, че се ядосват на самите себе си, понеже не знаят как точно да реагират.

Себеизразяването е врата между вътрешния и външния свят и чрез него външния свят узнава какво е вътре в нас. Отлагането на нуждите, както и липсата на обяснение към детето за ситуацията и състоянието му, блокира неговото желание за свързване на вътрешния му свят с външния свят. 

Различни трудни ситуации и състояния в семейната среда  „подпомагат“ прекъсването на желанието на детето да общува със света около него.

Липсата на желание е изразена не само в затрудненото езиково развитие. Често детето има затруднени движения, притъпени усещания и не умее да си доставя удоволствие чрез играта. Игнорира всяко намерение за комуникация от страна на възрастния. Изглежда разсърдено на всичко и всички.  

Детето не знае как да играе, а езикът на тялото му казва „НЕ“.
 • НЕ искам да чувствам;
 • НЕ искам да се движа; 
 • НЕ искам да общувам; 
 • Не искам да изпитвам удоволствия.

Връщането на желанието на детето за себеизразяване, за движение, за усещане, за удоволствие спомага за неговото проговаряне.

Колкото по-рано се възстанови връзката на детето със света, толкова по-благоприятни са прогнозите за неговото развитие.

Автор: Виолета Кисимова

детски психолог

Виолета Андреева - психолог

Виолета Кисимова е детски психолог, чийто фокус е върху подкрепата в процеса на самоусъвършенстване на личността на детето.

Отдадеността на работата с деца я мотивира да разработи авангардния метод SIMPLE, който набляга на играта като естествен детски механизъм за себерегулация и себеусъвършенстване в условия на приемане, уважение и доверие.

Играта, съчетана с индивидуалния подход в сигурна и окуражаваща среда, дава възможност на детето да разгърне потенциала си и да се изгради като една стабилна в емоционален план личност.

Споделете:

Още статии от блога
 • емоционална интелигентност Академичната интелигентност няма нищо общо с емоционалния живот

  Все по-често се срещат деца, които имат слаб самоконтрол, липсва им усърдие и настойчивост, както и умение сами да създават мотивацията си, което всъщност включва емоционалната интелигентност. Добрата новина е, че тези умения могат да бъдат развити у децата и така те да получат по-добър […]

 • Как да мотивираме детето Как да мотивираме детето да се справя само?

  Наблюдавали ли сте как новородено търси гърдата на майка си, за да суче? А бебе, което се учи да хваща и държи в ръчичките си различни предмети? Или бебе, което се учи да пълзи?  Виждали ли сте с какъв хъс децата се стремят към нещата, […]

 • тревожност при децата Как изглежда тревожността при децата? – Част 5

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 5 Кога да се обърнем към специалист, за да се справим с тревожността? Независимо дали става въпрос за […]

 • тревожност при деца Как изглежда тревожността при децата? – Част 4

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 4 Могат ли родителите да помогнат на децата си при тревожност? Представете си, че сте застанали на брега […]