Статия в 5 части за тревожността при деца и родители:

Част 1 – Какво е тревожност?
Част 2 – Има ли тревожност при децата?
Част 3 – Как изглежда тревожността при децата?
Част 4 – Как родителите могат да помогнат на децата си при повишена тревожност?
Част 5 – Кога да се обърнем към специалист?

Част 1

Какво е тревожност?

В дни като тези да кажеш, че си тревожен стана някак “нормално/модерно”. Хората с лекота започнаха да използват това определение за своето състояние и поведение. Създава се впечатлението, че да си тревожен или, както се казва, да си притеснен е “новото нормално”.

Симптомите на тревожността все повече се пренебрегват. Една от причините за това е, че тревожните хора живеят с притесненията си откакто се помнят и не знаят какво е да не са притеснени.

И, не! Те не подценяват състоянието си. Напротив, те са интелигентни и са премислили в дълбочина всички възможности за излизане от омагьосания кръг на лоши/черни мисли. За съжаление, поради високата си тревожност, те не виждат положителни решения и всичко им изглежда твърде сложно и безнадеждно. Често не познават друга алтернатива, например да се радват на живота и да посрещат трудностите като предизвикателства. Възможно е този вариант да им изглеждат нереален, дори смешен.

За  тревожният човек щастието е просто дума, описваща състояние, за което всички бленуват, но са убедени, че никой не го постига.

Какво всъщност е тревожността?

Тревожността е състояние на постоянна бдителност и готовност да търсим потенциални източници на опасност. Например, при силен страх, емоционалната реакция на тревога насочва вниманието ни към появилата се заплаха и ни мобилизира да се справим с нея. Тревогата ни провокира, да намираме положителни решения за опасни ситуации в живота, още преди да са се случили и това я прави важна за оцеляването ни в хода на еволюцията.

Кога тревожността се превръща в проблем?

При хронични и повтарящи се състояния на тревога, страховете и притесненията се появяват сякаш от нищото, не подлежат на контрол, пораждат все повече и повече нови притеснения и страхове. Така тревожният човек бива лишен от възможността за адекватна преценка и гъвкавост на мнението по отношение на възникналата притеснителна/застрашителна ситуация.

Когато този цикъл на притеснения се усили и стане постоянен, то състоянието на тревожност излиза извън всякакъв контрол и приема вида на тревожно разстройство – хипохондрия, фобия, обсесивно-компулсивна невроза, страхова невроза. При всяко от тези разстройства притеснението се съсредоточава върху даден обект по различен начин: при хипохондрията тревогата е съсредоточена върху болестите, при фобиите към предмета, породил страха; при пристъпите на паника, характерни за страховата невроза, водещ елемент може да бъде страхът от смъртта, както и страха от самия пристъп на страх.

Какво е необходимо да се направи при чести състояния на висока тревожност?

При чести/постоянни състояния на висока тревожност от голямо значение е навременната професионална подкрепа. Необходима е консултация със специалист, за да се определи тежестта на състоянието и да се предприемат адекватни мерки, за ефективно лечение и възстановяване.


Продължете четенето с втора част на статията, където ще намерите отговори на въпросите “Има ли тревожност при децата?”, “Как да разпознаем тревожността при децата”, „Могат ли тревожните родителите да предадат своята тревожност на децата си?“ и „Какво се случва когато общуването в семейството е наситено с тревога?“.

Автор: Виолета Кисимова

детски психолог

Виолета Андреева - психолог

Виолета Кисимова е детски психолог, чийто фокус е върху подкрепата в процеса на самоусъвършенстване на личността на детето.

Отдадеността на работата с деца я мотивира да разработи авангардния метод SIMPLE, който набляга на играта като естествен детски механизъм за себерегулация и себеусъвършенстване в условия на приемане, уважение и доверие.

Играта, съчетана с индивидуалния подход в сигурна и окуражаваща среда, дава възможност на детето да разгърне потенциала си и да се изгради като една стабилна в емоционален план личност.

Споделете:

Още статии от блога
 • тревожност при децата Как изглежда тревожността при децата? – Част 5

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 5 Кога да се обърнем към специалист, за да се справим с тревожността? Независимо дали става въпрос за […]

 • тревожност при деца Как изглежда тревожността при децата? – Част 4

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 4 Могат ли родителите да помогнат на децата си при тревожност? Представете си, че сте застанали на брега […]

 • Ползата от думите Ползата от думите

  – И каква е ползата от тях? – Имат смисъл! Запълват празнините от неразбиране,от страх и нужда да се скрием…Запълват празнините от съмнениеи липса на доверие. Рядко изразяват обичтаи не това им е целта. Понякога помощници са на лъжите,друг път предпазват от искрите. Имат смисъл! […]

 • Как изглежда тревожността при децата Как изглежда тревожността при децата? – Част 3

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 3 Има ли тревожност при децатаКак изглежда тревожността при децата? “Не съм тревожен, имам проблеми в момента и […]