Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност?

Част 5

Кога да се обърнем към специалист, за да се справим с тревожността?

Независимо дали става въпрос за възрастен или дете, когато тревожността започне да влияе върху благосъстоянието на човека, е добре да се потърси подкрепа от специалист.

Всички от посочените в трета част на статията състояния на тревожност при деца до голяма степен оказват негативно влияние върху благополучното развитие на детето и качеството му на живот като възрастен. 

За да прецените дали е време да се обърнете към специалист, можете да проследите следните ситуации:

 • От колко време наблюдавате признаците на тревожност? Дали проявата им е свързана с конкретни ситуации и дали можете да отстраните тези ситуации?
 • Намаляват ли се признаците в дадени моменти, например при почивка, пътуване, при срещи с приятели и т.н.?
 • Свързани ли са проявите на тревожност с грижата за физическото състояние, например: моменти, в които има недоспиване, нарушаване на дневния режим, пропуснато е хранене и т.н.
 • До каква степен външните фактори влияят на емоциите и има ли моменти, в които безпокойството се проявява без видима причина? 
 • Има ли случаи, в които негативната емоция се проявява преди да се случи дадена ситуация, например отказ да се направи нещо приятно без логично обяснение?

Колкото по-рано се разпознае тревожното състояние при децата и се потърси подкрепа, толкова по-голям е шанса да се избегне разгръщането на типична клинична картина на психично разстройство в зряла възраст.

Тревожността не пречи на хората да са добри родители, даже по-скоро са много добри и твърде грижовни. Тревогата ги държи в готовност да реагират при всяка ситуация с детето им, да предвиждат евентуални проблеми и да напътстват детето да реагира по-най-добрия начин, който често прераства в перфекционизъм. Търсят правилния начин вместо насладата от живота. Изпълнени са с психологическа несигурност и опасения от несправяне. Техните страхове се прехвърлят на децата, които порастват твърде рано и опитват да поемат върху себе си отговорностите на възрастните. Това ги лишава от най-детската черта – да черпят с пълни шепи от лудостта на живота и безгрижието на детството.

Това е причината психологическата подкрепа при деца да работи най-добре в съчетание с психологическа работа с родителите. Редно е всички да участват в процеса по възвръщане на емоционалния и психологически баланс в семейството. Иначе остава рискът от непрекъснато разрушаване на изграденото от детския психолог в малкото часове работа с детето.  

Ако имате съмнения, можете да се консултирате с психолог по въпроса за това как да избегнете попадането в затворения кръг на тревожността и страха от проявите ѝ.

Автор: Виолета Кисимова

детски психолог

Виолета Андреева - психолог

Виолета Кисимова е детски психолог, чийто фокус е върху подкрепата в процеса на самоусъвършенстване на личността на детето.

Отдадеността на работата с деца я мотивира да разработи авангардния метод SIMPLE, който набляга на играта като естествен детски механизъм за себерегулация и себеусъвършенстване в условия на приемане, уважение и доверие.

Играта, съчетана с индивидуалния подход в сигурна и окуражаваща среда, дава възможност на детето да разгърне потенциала си и да се изгради като една стабилна в емоционален план личност.

Споделете:

Още статии от блога
 • емоционална интелигентност Академичната интелигентност няма нищо общо с емоционалния живот

  Все по-често се срещат деца, които имат слаб самоконтрол, липсва им усърдие и настойчивост, както и умение сами да създават мотивацията си, което всъщност включва емоционалната интелигентност. Добрата новина е, че тези умения могат да бъдат развити у децата и така те да получат по-добър […]

 • Как да мотивираме детето Как да мотивираме детето да се справя само?

  Наблюдавали ли сте как новородено търси гърдата на майка си, за да суче? А бебе, което се учи да хваща и държи в ръчичките си различни предмети? Или бебе, което се учи да пълзи?  Виждали ли сте с какъв хъс децата се стремят към нещата, […]

 • тревожност при деца Как изглежда тревожността при децата? – Част 4

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 4 Могат ли родителите да помогнат на децата си при тревожност? Представете си, че сте застанали на брега […]

 • Ползата от думите Ползата от думите

  – И каква е ползата от тях? – Имат смисъл! Запълват празнините от неразбиране,от страх и нужда да се скрием…Запълват празнините от съмнениеи липса на доверие. Рядко изразяват обичтаи не това им е целта. Понякога помощници са на лъжите,друг път предпазват от искрите. Имат смисъл! […]