Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност?

Част 4

Могат ли родителите да помогнат на децата си при тревожност?

Представете си, че сте застанали на брега на морето и гледате към необятния воден хоризонт. Погледът ви се потапя във водата. Тя е неудържима и прегръща в обятията си всичко, което попадне в нея. 

 В случай, че харесвате морето и обичате да плувате, вероятно ще изпитате неудържимото желание да се потопите във водата, но ако не можете да плувате и се страхувате от дълбокото тази гледката ще събуди страх. 

Сега си представете, че стоите на брега с вашето дете и наблюдавате морето заедно с него, детето ще вижда ситуацията през вашите очи. Водата за него ще изглежда примамлива и прекрасна – такава каквато е за вас. Ще изпитва същото желание като вас да влезе в нея. Ще иска да се научи да плува, ще се забавлява и това ще едно прекрасно предизвикателство, тъй като ще се усеща сигурно във вашите ръце. 

Ако за вас морето и водната шир пораждат страх и тревога, то това ще се усети и в детската душа. Вероятно детето, почувствало вашата несигурност, ще се вкопчи във вас и ще се съпротивлява дори и да потопи краче във водата.

В този случай, ако държите детето ви все пак да може да плува и да харесва водата за разлика от вас, най-добре ще е да наемете учител по плуване, който ще има различен опит от вашия и съответно ще представи различно усещане за водата и морето на детето ви.

Аналогична е и ситуацията с тревожността:

Важно е родителите да знаят, че когато мама и тати са тревожни, независимо колко големи усилия и топли грижи полагат за детето си, те не са в състояние да го успокоят, ако самите те не са спокойни

Свикнали да се справят сами със своята тревожност, родителите често взимат себе си за пример и прилагат своите начини за справяне с тревожността при децата си. Опитват различни техники и методи, за които са чували. Четат наръчници, книги и всичко, което успеят да намерят в старанието си да помогнат. Прилагат хомеопатични лечения. Търсят консултация със специалисти, с идеята да получат ефективни решения, като подходи/ игри/ ритуали, чрез които да помогнат на детето си, прилагайки ги в домашни условия или в детската градина и училището.

Никакви подходи, игри, ритуали или хомеопатия вкъщи не действат така успокоително на детето, както спокойната и уверена в себе си майка и здраво стъпилият на краката си баща. Среда, в която мама и татко се уважават и радват един на друг и са спокойни, осигурява емоционален климат попит с любов, радост и спокойствие. Това се предава на детето без думи, става част от емоционалния му репертоар и то ще продължава да търси това усещане в бъдещите си отношения и среди.

В случай, че успеят да видят положителното решение в сложната ситуация, в която се намират, тревожните родители насочват усилията и ресурсите си към подкрепа не само за детето си, но и за тях самите. Това е най-ефективният начин родителите да помогнат на децата си при повишена тревожност – да намерят път към балансирано отношение спрямо проблемите си и да успеят да „си стъпят на краката“ достатъчно, че да пренесат това в семейната атмосфера, а от там – и на децата.

Защо превенцията на психичното здраве е толкова важна?

Това е “Новата култура за деца и родители”, която Development ReStart развива и се старае да популяризира. Култура, в която грижата за психичното здраве е не по-малко важна от грижата за физическото здраве. В която семейната среда е фундамент за здрава психика и баланс в емоциите, а не следствие от тях.

„Новата култура“ е с акцент върху промоция и превенцията на психичното здраве – ново виждане за това какво може да се направи от родители, учители и специалисти, за да възпитават цялостната личност на детето и да съберат в едно ума и сърцето. Необходимостта от създаването на стабилна основа за развитие на емоционална интелигентност става все по-важна. Да се помогне не само на децата да се справят с емоциите си, но и на родителите да разбират и регулират своите. Това допринася за повишаване нивото на спокойствие и увереност в цялото семейство. 

Когато родителите умеят да разбират емоционалния си свят и този на детето си, те са по-склонни да реагират навреме, за да не се стига до появата на тревожност. Или ако има наличие на безпокойство, което пречи на радостта от ежедневието и „малките неща“ в живота, да се вземат мерки навреме, за да не се превръща тревожността в „нормално“ състояние.


В следващата част на статията: „Кога да се обърнем към специалист, за да се справим с тревожността?„.

Автор: Виолета Кисимова

детски психолог

Виолета Андреева - психолог

Виолета Кисимова е детски психолог, чийто фокус е върху подкрепата в процеса на самоусъвършенстване на личността на детето.

Отдадеността на работата с деца я мотивира да разработи авангардния метод SIMPLE, който набляга на играта като естествен детски механизъм за себерегулация и себеусъвършенстване в условия на приемане, уважение и доверие.

Играта, съчетана с индивидуалния подход в сигурна и окуражаваща среда, дава възможност на детето да разгърне потенциала си и да се изгради като една стабилна в емоционален план личност.

Споделете:

Още статии от блога
 • емоционална интелигентност Академичната интелигентност няма нищо общо с емоционалния живот

  Все по-често се срещат деца, които имат слаб самоконтрол, липсва им усърдие и настойчивост, както и умение сами да създават мотивацията си, което всъщност включва емоционалната интелигентност. Добрата новина е, че тези умения могат да бъдат развити у децата и така те да получат по-добър […]

 • Как да мотивираме детето Как да мотивираме детето да се справя само?

  Наблюдавали ли сте как новородено търси гърдата на майка си, за да суче? А бебе, което се учи да хваща и държи в ръчичките си различни предмети? Или бебе, което се учи да пълзи?  Виждали ли сте с какъв хъс децата се стремят към нещата, […]

 • тревожност при децата Как изглежда тревожността при децата? – Част 5

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 5 Кога да се обърнем към специалист, за да се справим с тревожността? Независимо дали става въпрос за […]

 • Ползата от думите Ползата от думите

  – И каква е ползата от тях? – Имат смисъл! Запълват празнините от неразбиране,от страх и нужда да се скрием…Запълват празнините от съмнениеи липса на доверие. Рядко изразяват обичтаи не това им е целта. Понякога помощници са на лъжите,друг път предпазват от искрите. Имат смисъл! […]