Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност?

Част 2

Има ли тревожност при децата?

Мит e, че децата са твърде малки, за да са тревожни. Също като възрастните и децата могат да са тревожни.  Тяхната тревожност не е съвсем същата в смисъла, в който разглеждаме това състояние при възрастните. Много от тревожните състояния в детството имат своята възрастова специфика по отношение на проявата си. Имат и общи корени по отношение на причините за възникването. 

 От къде идва тревожността при децата?

Нормално е понякога децата да изпитват страх и притеснения от непознатото, различното, новото. Например, по-малките деца често са обезпокоени от това, че са далеч от родителите си, страхуват се от непознати, прохождащите – да не паднат. Тези състояния, както и много други типични за различните възрасти страхове и тревоги, отминават много бързо, когато са подкрепени от родител/надежден източник на спокойствие. 

Децата са емоционални антени и преди всички останали успяват да уловят емоционалните сигнали идващи от средата, в която са потопени. Най-вече тези на майката или възрастния изпълняващ основните възпитателни функции. Това е начинът им да оцеляват. Разпознавайки тревогата като сигнал за заплаха идващ от средата, те развиват уникалната способност да са постоянно нащрек – какво прави мама, какво казва, къде е, с кого е, как е, добре ли е. Това е тревожност.

Какво се случва, когато общуването в семейството е наситено с тревога? 

Попаднали в среда, в която общуването е наситено с интензивни емоции като страх и гняв, децата свикват със състоянието на висок адреналин, породен от гнева и страха и започват да приемат, че това е нормалният начин да се изразиш, да съществуваш. 

Децата растат попити от емоциите, които възникват в семейството. Те не разбират дали са ядосани или уплашени, радостни или спокойни. Те отразяват емоционалния климат на семейството, в което живеят. 

Независимо дали този емоционален климат е наситен със страх, гняв, тъга, радост, любов, той се превръща в „норма“ за децата. Впоследствие те търсят и пресъздават ситуации в живота си, които да им носят това познато усещане, стремят се да поддържат взаимоотношения, с които са свикнали, търсят „комфорта“ на вече познатото

Могат ли  тревожните родители да предадат своята тревожност на децата си?

Тревожните хора трудно се решават да станат родители, тъй като се притесняват, че няма да се справят с високата отговорност в този житейски проект. Все пак, когато се решат, за тях няма нищо по-естествено от това да са притеснени за детето си. Вярват, че “ако не са притеснени за детето си, те не са добри родители”

В допълнение по темата за тревожните родители, може да прочетете статията за родителството с паник-атаки на колегите от АрхиЕндж (екип от психотерапевти и психолози), която е подходяща и за родителство на хора с тревожни разстройства или повишени нива на стрес и безпокойство.

Това, което убягва на тревожните родители е, че те отглеждат тревожни деца.

Когато една майка се тревожи непрекъснато за своето дете, например че то може да се разболее, когато се страхува, че нещо лошо може да се случи, има пристъпи на паника и усещането за заплаха, тя без да иска създава емоционален климат на непрекъснат страх, тревога и несигурност за детето си. 

Поради високата си емоционалност, тревожните родители често влизат в скандали по между си. Най-често причина за скандалите са онези неща, които изискват поемането на отговорност, а каква по-голяма отговорност от детето. Случва се така, че децата се превръщат в повод за скандал, защото всичко, което правят или не правят, налива “масло в огъня” на тревожните родители. Така първоначалните притеснения за това дали ще се справят като родители, изплуват на повърхността като усещане за провал и последваща вина от тези усещания. Всичко това завихря нов епизод на тревожност. 

Малките деца не могат да обяснят своите чувства, те ги изразяват чрез поведения. Притеснени,  родителите се опитват да разберат какво е обезпокоило детето им и на какво се дължи поведението му. Нерядко, това е съпроводено с фиксиране върху тревожните симптоми у детето. Образува се своеобразен затворен кръг, в който тревожността от симптоматиката води до още повече вътрешно напрежение и обратно – към повишаване както на безпокойството, така и на реакциите на родителя спрямо поведението на детето. Така кръгът се затваря и се превръща в страдане за всички и най-вече за самото дете.

Това е и една от основните причини в институт Development Restart  да се развива идеята  за промоцията на психично здраве или както аз я наричам “Новата култура за деца и родители” – нещо, което ще разгледам в една от следващите части на статията.


В трета част на статията можете да разберете как изглежда тревожността при децата и какви са проявленията ѝ.

Автор: Виолета Кисимова

детски психолог

Виолета Андреева - психолог

Виолета Кисимова е детски психолог, чийто фокус е върху подкрепата в процеса на самоусъвършенстване на личността на детето.

Отдадеността на работата с деца я мотивира да разработи авангардния метод SIMPLE, който набляга на играта като естествен детски механизъм за себерегулация и себеусъвършенстване в условия на приемане, уважение и доверие.

Играта, съчетана с индивидуалния подход в сигурна и окуражаваща среда, дава възможност на детето да разгърне потенциала си и да се изгради като една стабилна в емоционален план личност.

Споделете:

Още статии от блога
 • емоционална интелигентност Академичната интелигентност няма нищо общо с емоционалния живот

  Все по-често се срещат деца, които имат слаб самоконтрол, липсва им усърдие и настойчивост, както и умение сами да създават мотивацията си, което всъщност включва емоционалната интелигентност. Добрата новина е, че тези умения могат да бъдат развити у децата и така те да получат по-добър […]

 • Как да мотивираме детето Как да мотивираме детето да се справя само?

  Наблюдавали ли сте как новородено търси гърдата на майка си, за да суче? А бебе, което се учи да хваща и държи в ръчичките си различни предмети? Или бебе, което се учи да пълзи?  Виждали ли сте с какъв хъс децата се стремят към нещата, […]

 • тревожност при децата Как изглежда тревожността при децата? – Част 5

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 5 Кога да се обърнем към специалист, за да се справим с тревожността? Независимо дали става въпрос за […]

 • тревожност при деца Как изглежда тревожността при децата? – Част 4

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 4 Могат ли родителите да помогнат на децата си при тревожност? Представете си, че сте застанали на брега […]