В какво се измерва успеха на един човек е въпрос, на който всеки може да даде различен отговор. Зависи какъв е опита му, какво е чел, къде е живял, в какво вярва и т.н.. Ежедневно се сблъсквам с различни интерпретации на успеха и съответно различни стратегии за постигането му.

Какво ни помага да сме успешни?

Срещам се с родители, които най-често са притеснени за успеха на децата си, тъй като имат обучителни затруднения, но срещам и такива, които нямат притеснения понеже децата им още нямат 3 години, а вече познават цветовете, буквите, броят до 10, редят пъзели.

Случва се някой родители да са притеснени за социалните умения на детето, но това съвпада с липсата на реч и затруднената им комуникация с детето, което е водещата причината да потърсят подкрепата ми.

Най-голяма рядкост, са тези които осъзнават колко трудно е да научат детето си на социални умения, когато те самите имат тази трудност и полагат усилия, за да променят това. Нявярно сега се чудите дали имате трудности със социалните си умения.

Наблюденията от практиката ми показват, че напредъка при детето идва тогава когато то започне да разчита невербалната комуникация и да се ориентира и адаптира спрямо емоционалния климат в ситуацията. Смисъла на адаптацията тук е свързан с умението да се разграничиш от чуждите емоции и да не бъдеш залят от тях. Емоционалната зависимост увеличава риска от промяна на собственото поведението в социално желателно – правим това което се харесва на другите, а не това което харесваме ние. Като „социални животни“ за оцеляването ни е важно да сме приети и да сме част от семейството, групата и обществото, затова умението да разграничаваме и да се ориентираме в собствените си и чуждите емоции и настроения е първа стъпка към успеха.

Преди успеха е оцеляването!

Всяко живо същество е ориентирано към оцеляване и съществуването му е резултат от изградените му начини за справяне. Разгледани през тази призма, определям затрудненията на децата, с които работя – хиперактивност, дефицит на внимание, бунтуване срещу авторитети и опозиционно поведение, забавеното езиково развитие или липса на реч, трудна концентрация, забавено моторно развитие, потиснатост и др., като механизми на оцеляване. Вярно е, че тези механизми не са социално ориентирани, но те са базисно съхраняващи личността, а по-късно винаги провокират родителите да направят движение и промяна. Това е начин за справяне.

За да се превърнат в успешни възрастни,  децата до 7 години е нужно:

Да разпознават емоциите си и тези на другите;

Добре е да знаят и основните цветове, но ако ги бъркат ще ги научат с времето;

Да разбират,че другите хора имат различни намерения, желания, вярвания от техните и да се научат да ги разчитат във важни за тях ситуации;

Може да познават и четат букви и кратки думи, ако проявяват интерес;

Да усещат кога е нужно да напуснат дадена ситуация, която ги кара да се чувстват по начин, който не им харесва;

Също да броят и познават цифрите поне до 50;

Да се заявяват, когато нещо не им е приятно;

Да умеят да рисуват и държат молива с три пръста, в краен случай може и четири;

Да пазят личното си пространство, както и това на другите;

Желателно е да наблягат и на конструктивните си умения;

Да уважават себе си и другите, а преразказването на кратко литературно произведение е задължително според някои изисквания.

Важно е когато родителите са ориентирани във вида на успеха, който искат да постигнат децата им да ги подкрепят по подходящия начин и в подходяща среда.

Автор: Виолета Кисимова

детски психолог

Виолета Андреева - психолог

Виолета Кисимова е детски психолог, чийто фокус е върху подкрепата в процеса на самоусъвършенстване на личността на детето.

Отдадеността на работата с деца я мотивира да разработи авангардния метод SIMPLE, който набляга на играта като естествен детски механизъм за себерегулация и себеусъвършенстване в условия на приемане, уважение и доверие.

Играта, съчетана с индивидуалния подход в сигурна и окуражаваща среда, дава възможност на детето да разгърне потенциала си и да се изгради като една стабилна в емоционален план личност.

Споделете:

Още статии от блога
 • емоционална интелигентност Академичната интелигентност няма нищо общо с емоционалния живот

  Все по-често се срещат деца, които имат слаб самоконтрол, липсва им усърдие и настойчивост, както и умение сами да създават мотивацията си, което всъщност включва емоционалната интелигентност. Добрата новина е, че тези умения могат да бъдат развити у децата и така те да получат по-добър […]

 • Как да мотивираме детето Как да мотивираме детето да се справя само?

  Наблюдавали ли сте как новородено търси гърдата на майка си, за да суче? А бебе, което се учи да хваща и държи в ръчичките си различни предмети? Или бебе, което се учи да пълзи?  Виждали ли сте с какъв хъс децата се стремят към нещата, […]

 • тревожност при децата Как изглежда тревожността при децата? – Част 5

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 5 Кога да се обърнем към специалист, за да се справим с тревожността? Независимо дали става въпрос за […]

 • тревожност при деца Как изглежда тревожността при децата? – Част 4

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 4 Могат ли родителите да помогнат на децата си при тревожност? Представете си, че сте застанали на брега […]