– Какво е психооо…логика? – попита шест годишната госпожица, след като влезe в психомоторната зала.

Аз отвърнах:

– Хм…., психо-логика звучи интересно, но аз казах психомоторика.

– Какво е психомоторика?- се усмихна тя.

Често ми задават този въпрос и знам как да отговоря, но сега беше друго. Трябваше да го обясня на това дете така, че да ме разбере.

След кратка пауза отговорих:

– Психомоторика е възможността да правиш това, което ти носи удоволствие и обратно – да изпитваш удоволствие от нещата, които правиш.

– Е, тогава тук не е за мен – сведе плахо поглед детето.

– Какво те кара да мислиш така? – попитах аз.

– Много искам да скоча, но не мога да ходя! – отговори тя.

– Виждам, но как това пречи на скачането ти. Опитвала ли си да скачаш? – продължих аз.

Тя ме погледна с ококорени очи и дори леко ядосана ми отговори:

– Не, разбира се, краката ми са слаби.

– Да, ще е трудно да скочиш с тези слаби крака, но има ли друг начин? – полюбопитствах аз.

Тя не каза нищо и започна да изследва пространството. Какво се случи за това кратко време само тя може да разкаже. Към края на нашата среща аз стоях близо до нея  когато тя ми каза:

– Пази се, ще скачам!

Пропълзя до един от високите модули и ме извика:

– Вили, виж ме! Сега ще скоча.

Нямах представа как се кани да го направи, но стоях в очакване, за да я хвана, ако има нужда. В следващия момент тя скочи с две ръце надолу, сияеща и изпълнена с удовлетворение от себе си.

– Виж, аз скочих! – продължаваше да вика от удоволствие….

– Ето това е. Това е психомоторика. Ти направи това, което искаше, и то ти достави огромно удоволствие. – отвърнах аз.

Очите и емоцията на малкото дете в онзи момент бяха нейният отговор за мен на въпроса „Какво е психомоторика?“.

Когато взаимовръзката между ум/психика и тяло/движение е нарушена, поради различни външни и вътрешни обстоятелства, възникват ограничения и затруднения не само в развитието, но и в отношението към живота като цяло. 

Липсата на баланс и хармонията между Ум и Тяло са в основата на много нарушения, затруднения и дисфункции, които се появяват в хода на детското развитие.

Психомоторните смущения се изразяват в начина, по който детето се ангажира в действието и взаимоотношенията с другите и със света около него. Проявяват се най-често в съчетание с фактори, засягащи неврофизиологичното развитие, психичната структура и историята на детето. Те могат да бъдат ситуационни или прикрити, като пречат най-вече на механизмите за справяне. В последствие това представлява източник на неудобства и страдание за вече порасналия човек.

Автор: Виолета Кисимова

детски психолог

Виолета Андреева - психолог

Виолета Кисимова е детски психолог, чийто фокус е върху подкрепата в процеса на самоусъвършенстване на личността на детето.

Отдадеността на работата с деца я мотивира да разработи авангардния метод SIMPLE, който набляга на играта като естествен детски механизъм за себерегулация и себеусъвършенстване в условия на приемане, уважение и доверие.

Играта, съчетана с индивидуалния подход в сигурна и окуражаваща среда, дава възможност на детето да разгърне потенциала си и да се изгради като една стабилна в емоционален план личност.

Споделете:

Още статии от блога
 • емоционална интелигентност Академичната интелигентност няма нищо общо с емоционалния живот

  Все по-често се срещат деца, които имат слаб самоконтрол, липсва им усърдие и настойчивост, както и умение сами да създават мотивацията си, което всъщност включва емоционалната интелигентност. Добрата новина е, че тези умения могат да бъдат развити у децата и така те да получат по-добър […]

 • Как да мотивираме детето Как да мотивираме детето да се справя само?

  Наблюдавали ли сте как новородено търси гърдата на майка си, за да суче? А бебе, което се учи да хваща и държи в ръчичките си различни предмети? Или бебе, което се учи да пълзи?  Виждали ли сте с какъв хъс децата се стремят към нещата, […]

 • тревожност при децата Как изглежда тревожността при децата? – Част 5

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 5 Кога да се обърнем към специалист, за да се справим с тревожността? Независимо дали става въпрос за […]

 • тревожност при деца Как изглежда тревожността при децата? – Част 4

  Ако сте пропуснали първа част на статията „Тревожност при децата и как се появява тя стъпка по стъпка“, вижте текста тук: Част 1 – Какво е тревожност? Част 4 Могат ли родителите да помогнат на децата си при тревожност? Представете си, че сте застанали на брега […]